fbpx

U.T., 1986

’U.T.’ skildrer en nøgen kvinde, som sidder overskrævs på en stol og undersøger sit eget køn i et håndspejl. Værket belyser tabuer omkring kvindelig seksualitet, selvundersøgelse og -tilfredsstillelse. Temaet understreges i scenetæppets vaginalignende mønster.

Kvindens gullige hudfarve og fejlproportionerede mandhaftige krop giver hende en utiltalende fremtoning. Hendes ekstremt lille hoved associerer til lav intelligens og bidrager til at fremstille kvindefiguren som værende styret af drifter. Boghylden i baggrunden kan ses som en modsætning hertil, idet bøgerne kan forbindes med intellekt og viden.

Motivet forholder sig til den legendariske håndbog ’Kvinde kend din krop’, som udkom for første gang i 1975, men stadig var højaktuel i 80’erne. Bogen, og den tankegang den repræsenterede, var nødvendig at forholde sig til, og det gjorde Michael Kvium altså gennem ’U.T.’

I ’U.T.’ og lignende billeder fra samme periode bruger Kvium scenetæppet som et virkemiddel, der understreger situationernes intime og i nogle tilfælde forbudte karakter. Som tilskuere konfronteres vi med grænseoverskridende aktiviteter. Vi bliver vidner til, at det ikke er alt, som foregår inden for hjemmets fire vægge, der er den rene hjemlige hygge og idyl.

U.T., 1986
Olie på lærred. 150,3 x 130,3 cm
Gave 31/3-1987 fra Viggo Nielsen og hustrus legat
Inventarnummer: 606