Syv jyske museer i nyt samarbejde i 2019

De syv kunstmuseer, der var en del af udstillingssamarbejdet ’De Syv Dødssynder’ under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, er nu gået sammen om et nyt, fælles projekt.

Hvordan forholder vi os til national identitet i dag? Hvilke historiske og kulturelle symboler indgår i den offentlige fortælling om os selv og vores nationalitet? Med udgangspunkt i både eksisterende kunstværker, symboler, kulturminder og nyproducerede værker, der genovervejer de visuelle repræsentationer og fortællinger om nationale symboler, inviterer de syv museer til spændende udstillinger der strækker sig fra 1800-tallet og frem til i dag.

De syv kunstmuseer Randers Kunstmuseum, Skovgaard Museet, Holstebro Kunstmuseum, Glasmuseet Ebeltoft, Horsens Kunstmuseum, Skive Museum og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, vil sammen med en bred vifte af danske og internationale kunstnere genoverveje, hvordan vi forstår national identitet i dag. Slutresultatet er syv museumsudstillinger, som præsenterer værker på tværs af kunstneriske genrer som maleri, skulptur, fotografi, glas, objektkunst, performance, musik, video og konceptuel kunst.

Udstillingssamarbejde på tværs af regionen
Som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 samarbejdede de syv kunstmuseer omkring udstillingsprojektet De Syv Dødssynder. De syv museer fortolkede hver sin dødssynd, og som et kulturelt tæppe fra Østjylland til Vestjylland, skabte udstillingerne et sammenhæng, som rekordmange besøgende rejste rundt for at opleve.
Det unikke samarbejde på tværs af de forskellige museer dannede både grobund for et fagligt interessant samarbejde, og synliggjorde også effekten af, hvad museer kan skabe når de står sammen og forener kræfterne for at styrke kulturen i Region Midtjylland. Det er netop denne synergieffekt tillige med den udvidede museumsoplevelse, som museerne ønsker at bygge videre på og udvikle.

Det nye udstillingssamarbejde er skabt i forlængelse af Aarhus 2017 Legacy, hvis formål er at sikre det gode udbytte fra kulturhovedstadsprojektet fortsat kan spire i regionen.

Herfra hvor vi står, 7 udstillinger om national identitet- (Blikket udefra – det eksotiske Danmark) af Lilibeth Cuenca Rasmussen

Ordet var for Grundtvig bindeledet til en højere erkendelse.’Blikket udefra -det eksotiske Danmark’iscenesættes som live performance og en videoinstallation med objekter. Projektet bruges til at debattere en række åbne spørgsmål omkring (d)en nationale identitet. Balancen mellem at dyrke den nationale identitet og nationalisme kan til tider være svært at skelne i mellem. Det er vigtigt at have et tilhørsforhold, Lilibeth Cuenca Rasmussen udtaler: ”Jeg tror det er farligt ikke at have en national identitet, for det skaber rodløshed. Med foden i min anden etniske identitet, som filippiner, ser jeg, hvordan en manglende national identitet kan være selv destruktiv og nedbrydende for det personlige, samt det nationale selvværd. Er man usikker på sit eget stå sted og tilhørsforhold, er man et let offer for andres magt.”

Åbner lørdag den 21. september 2019 kl.14.00.

Praktisk information:

De syv udstillinger præsenteres i fra august 2019 og resten af året på de syv museer og yderligere information følger løbende. For kontakt i forbindelse med projektet kontakt venligst: museumsinspektør Julie Horne Møller, jhmo@horsens.dk

Udstillingsprojektet er støttet af Genforeningspuljen 2020, Legacy Aarhus 2017 og Region Midt.